Szemcseszóró berendezés #1 Szemcseszóró berendezés #2
Szemcseszóró berendezés #1
Szemcseszóró berendezés #2

A szemcseszórásról:

A szemcseszórás egy gyűjtőfogalom. A szemcseszórás során egy viszonylag kis tömegű szemcsét nagy sebességre felgyorsítunk, ezáltal annak energiája többszörösére növekszik. A szemcse a felülettel való találkozásakor leadja ezen energiát, amit a gyakorlatban felülettisztításra, felületkezelésre hasznosítunk.

A szórószemcse felgyorsítására a legelterjedtebb megoldás a sűrített levegő alkalmazása. A sűrített levegőt légkompresszor szolgáltatja. Nyomott sugaras szóró berendezésnél a szórószemcse és a sűrített levegő keverése a szóróanyag tartályban történik. A tartálytól kopásálló gumitömlő szállítja a levegő-szemcse keveréket a kezelőhöz, aki a tömlő végén rögzített fúvóka mozgatásával irányítja a folyamatot. A kezelőt zárt frisslevegős befújású védősisak és öltözet védi a fizikai hatásoktól, és az egészségi ártalmaktól.

Zárt szemcseszóró kabin használatakor a tisztítást végző személy nincs kitéve a szóróanyag okozta por belégzésének, mert az a zárt kabinban marad, ahol a felületkezelés történik.

Az adott felülettől függően a szórószemcse anyaga, mérete, formája és a sűrített levegő nyomása határozza meg a szemcseszórás felületre kifejtett hatását.
Nagyon fontos az elérni kívánt felület érdekében a felsorolt tényezők legmegfelelőbb kiválasztása, beállítása.

Homokszórás, homokfúvás:
A felülettisztítás kvarchomok szemcsék alkalmazásával történik. Előnye a szórószemcse alacsony költsége. Általános tisztítási, felület-homgenizálási munkákra jól használható. Hátránya a homokszórás során keletkező por szilikózis veszélyessége, és a környezet porterhelése, továbbá a kvarchomok szemcse többszöri felhasználásra nem alkalmas. A porképződés nedvesszórás alkalmazásával kiküszöbölhető.

Szemcseszórás:
A felületnek és a feladatnak megfelelő típusú, különböző (acél, sörét, korund, üveggyöngy, egyéb ásványi, mesterséges, de akár növényi eredetű) szórószemcsék alkalmazásával - az élesített acélszemcse romboló, az üveggyöngy polírozó, a növényi eredetű szemcsék kíméletesen tisztító hatásáig - számtalan eredmény érhető el. A felület struktúráját a szemcse formája és mérete, a behatás mértékét a sűrített levegő nyomása határozza meg.

Nedvesszórás:
A homokszórással, szemcseszórással megegyező eljárás, de a kiáramló nagynyomású levegőbe a szórószemcséken kívül víz kerül vegyítésre. Előnye, hogy nem jár porképződéssel.

Alkalmazási területek:

  • Fémfelületek (acél, alumínium, öntöttvas, bronz tisztítás):

A szemcseszórás eltávolítja az oxidációkat, festékeket és lakkokat, fémtiszta felületet eredményez. Előnye, hogy a kémiai eljárásokkal szemben nem marad hátra a későbbi felületbevonást befolyásoló vegyi anyag, és jól tapadó érdes felületet eredményez.

  • Kőfelületek ( terméskő, kő, beton, tégla tisztítás):

A homokszórás, homokfúvás más tisztító eljárásokkal szemben nemcsak eltávolítja az adott felületről a különböző szennyeződéseket, koszt, kormot, mohásodást, festékrétegeket és anyagmaradványokat, hanem a felület felső rétegének eltávolításával frissíti is a felületet. Kő jellegű felületek tisztítására a kvarchomok alkalmazása a leggazdaságosabb.

  •  Fafelületek:

A homokszórás eltávolítja a festékeket, lakkokat és az elöregedett részeket. Mivel a fa különböző szilárdságú részeire máshogyan hat, ezért alkalmazható a nyers fa erezetének kiemelésére is, rusztikus hatás elérése céljából. Alkalmazható faburkolatok, mennyezetek, bútorok és egyéb faszerkezetek tisztítására, antikolására.

Szemcseszórás

Vállalunk szemcseszórást a fotókon látható szemcseszóró berendezésünkkel bérmunkában, vagy gyártási folyamat részeként.

Vissza